panos.birbas

Πάνος Μπίρμπας: Σκοτάδι, έρωτας και…ελπίδα

Του Γιώργου Καλούμενου

Δεν μπορείς να περιγράψεις τον Πάνο Μπίρμπα ή την μουσική του με μια λέξη. Σε αυτές που ακολουθούν αφήνουμε τον ίδιο να μας μιλήσει για τις επιρροές του, το σκοτάδι, τον έρωτα και την ελπίδα, που κρύβεται στα τραγούδια του, τα live που τόσο αγαπάει… Μας μιλάει για τα θέματα που απασχολούν τους στίχους του, τα «πειράματα» του με την ελληνική γλώσσα και το καταφύγιο του στα αγγλικά. Ακόμη, μας αναφέρει πως μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, θα κυκλοφορήσει το πρώτο κομμάτι του νέου του δίσκου σε μορφή single από την Hidden track records

Προσπαθώντας να περιγράψουν την μουσική σου αρκετοί καταλήγουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε όρους όπως «dark» ή «μελαγχολική».  Εσύ πως θα την προσδιόριζες; Έχει όντως κάποιο σκοτεινό χαρακτήρα;

Δεν είναι εύκολο τις περισσότερες φορές να περιγράψεις την μουσική με μια λέξη. Η μουσική που δημιουργούμε όλοι μας κρύβει πολλά διαφορετικά πράγματα μέσα της. Την δική μου μουσική σίγουρα μπορεί κάποιος να την χαρακτηρίσει σκοτεινή ή μελαγχολική, παρόλα αυτά όμως, όλα είναι ένα πάζλ που συνδέει πολλές διαφορετικές στιγμές ή σκέψεις στην πορεία της δημιουργίας ενός τραγουδιού ή ενός δίσκου . Αν παρατηρήσει κανείς μέσα στην μουσική του προηγούμενου δίσκου μου, εκτός από πολύ σκοτάδι, υπάρχει πολύς έρωτας και πολύ ελπίδα.
Αν χαρακτήριζα με μια πρόταση την μουσική μου, θα έλεγα πως είναι απλά η καλύτερη μου φίλη που έρχεται πάντα την κατάλληλη στιγμή ώστε να εκφράσω μέσα από αυτή ότι φοβάμαι να εκφράσω με απλά λόγια.

Ποιες θα έλεγες πως είναι οι επιρροές που έχουν καθορίσει το ύφος σου; Αυτές που θα συμπέραινε κανείς ακούγοντας τις διασκευές στα live σου; 16 Horsepower,Madrugada, Leonard Cohen, Bob Dylan, Johnny Cash;

Σίγουρα μέσα σε αυτές είναι τα ονόματα που προαναφέρατε. Προσωπικά ο Cohen, o Dylan και ο Cash θεωρώ πως είναι οι μεγαλύτεροι δάσκαλοι , όσον αφορά στον τρόπο που δημιουργούν και που εκφράζονται με όχημα τους στίχους και την μουσική τους. Είναι σαν να σου λένε πως μπορεί να είσαι ότι θέλεις μέσα στο τραγούδι σου. Απόλυτα ειλικρινής , ευαίσθητος ,τρυφερός ή σκληρός. Είναι βέβαια και πολλοί ακόμα που με έχουν επηρεάσει , όπως ο Nick Cave, o Kurt Weill και ο Lou Reed εξίσου για τους ίδιους λόγους. Τέλος, η σκηνή της Αμερικάνικης folk είναι μια σκηνή η οποία έχει αποτελέσει μεγάλη επιρροή μου, με πρωτεργάτη τον Ηank Williams.

Μιας και ο λόγος για live, πόσο σημαντικά είναι για σένα; Είναι διαφορετικός τρόπος έκφρασης από τις ηχογραφήσεις; Τι σου δίνει εσένα προσωπικά ένα live;

Μου αρέσει πολύ το live. Η ζωντανή εμφάνιση είναι κάτι που νομίζω εξιτάρει όλους τους μουσικούς. Όταν μπορείς να το κάνεις , αξίζει να το ζεις στον απόλυτο βαθμό. Είναι μαγική η χημεία που μπορεί να δημιουργηθεί ανάμεσα στον άνθρωπο που βρίσκεται στην σκηνή και σε αυτούς που παρακολουθούν αυτό που κάνει. Αυτή η διάδραση που όταν είναι ουσιαστική και αληθινή δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα άλλο.
Οι ηχογραφήσεις είναι ένα τελείως διαφορετικό κομμάτι. Πρέπει να μάθεις να το κάνεις καλά. Δεν είναι εύκολη διαδικασία. Οφείλεις να ηχογραφήσεις ένα τραγούδι το οποίο δημιουργήθηκε σε έναν διαφορετικό συνήθως χρόνο , χώρο και μια διαφορετική συναισθηματική κατάσταση, προσπαθώντας να ερμηνεύσεις το συναίσθημα του παρελθόντος. Αναζητάς την ενεργεία που σου αποπνέει ακόμα, την μαθηματικοποιείς, χτίζεις , γκρεμίζεις. Είναι πολύ δημιουργικό, αλλά και πολύ επίπονο.

Νιώθεις πως υπάρχει κάποια σκηνή στην οποία ανήκεις; Ποιοι άλλοι θεωρείς πως είναι μέρος της και πως βλέπεις την εξέλιξη της;

Νιώθω πως ανήκω στην ανεξάρτητη Ελληνική σκηνή , είτε την ονομάσουμε εναλλακτική είτε οτιδήποτε άλλο. Σε αυτή την σκηνή ανήκουμε όλοι όσοι δημιουργούμε μόνοι μας , κατά βάση νέοι δημιουργοί που προσπαθούμε να κάνουμε πράξη αυτό που έχουμε στο κεφάλι μας ο καθένας με τις δικές του δυνάμεις. Υπάρχουν πάρα πολύ ταλαντούχοι άνθρωποι στην νέα ελληνική σκηνή και αυτοί πρέπει να υποστηριχθούν με κάθε τρόπο και μέσο. Είναι πολύ δύσκολη εποχή και είναι πραγματικοί ήρωες αυτοί που δεν τα παρατάνε. Εγώ ανέκαθεν πίστευα στην δύναμη για αλλαγή που έχουμε μέσα μας όλοι οί νέοι άνθρωποι. Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε.

Γιατί έχεις επιλέξει το αγγλικό στίχο;  Θα δοκίμαζες ποτέ ελληνόφωνα τραγούδια;

Έχω επιλέξει τον αγγλικό στίχο γιατί εκφράζει απόλυτα τον δικό μου τρόπο έκφρασης. Ίσως γιατί όλη μου την ζωή συνήθιζα να ακούω περισσότερη αγγλόφωνη μουσική. Έχω φυσικά τεράστιο θαυμασμό στην ελληνική γλώσσα και σε αυτούς που γράφουν καλά σε αυτή. Θεωρώ την ελληνική γλώσσα μακράν πιο δύσκολη από την αγγλική. Δεν νιώθω ότι έχω φτάσει σε ένα επίπεδο τον τρόπο γραφής μου στα ελληνικά ώστε να νιώσω έτοιμος να γράψω κάτι σε αυτά. Μόνο κάποιες μικρές απόπειρες. Ελπίζω όμως πως μια μέρα θα καταφέρω να γράψω κάτι καλό.

Τι πραγματεύονται συνήθως οι στίχοι σου; Ποια είναι τα μοτίβα σκέψης που συνήθως επιστρέφουν;

Δεν είναι ποτέ συγκεκριμένη η θεματολογία των στίχων μου. Σίγουρα με εμπνέει πολύ ο έρωτας και η ανάγκη έκφρασης του, στην καλή ή στην κακή εκδοχή του. Επίσης η κοινωνική κατάσταση και πόσο μάλλον στην εποχή μας η οποία δίνει σε όλους μας τρομερά ερεθίσματα και τροφή για βαθύ προβληματισμό.
Η σκέψη της ζωής και του θανάτου, πόσο αυτά συνυπάρχουν γύρω μας και συνεχώς. Όχι μεταφυσικά όμως, αλλά μέσα σε αυτό το καθημερινό αλισβερίσι με αυτά. Ότι κερδίζουμε και ότι χάνουμε, οι μικρές νίκες και τα μικρά πένθη της καθημερινότητας μας.

Έχουν περάσει τρία χρόνια από το Mournful; Ετοιμάζεις κάποια καινούρια δουλειά; Με ποιους συνεργάτες/συντελεστές;

Έχουν περάσει δύο χρόνια από το Mournful. Χρονικό διάστημα που το θεωρώ πολύ παραγωγικό για την δημιουργία ενός καλού νέου υλικού. Αυτή την στιγμή βρίσκομαι ξανά σε μια πολύ δημιουργική φάση και ετοιμάζω τα καινούρια μου κομμάτια που θα αποτελέσουν τον νέο μου δίσκου και του νέο μου ήχου.
Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο κιόλας, θα κυκλοφορήσει το πρώτο κομμάτι του δίσκου σε μορφή single από την Hidden track records, η οποία θα είναι και η εταιρεία με την οποία θα κυκλοφορήσει και ο επόμενος δίσκος. Οπότε έχουμε αρκετά πράγματα μπροστά μας, για τα οποία θα πάρετε πολύ σύντομα μια πρώτη γεύση.

*H φωτογραφία είναι απο την σελίδα του Πάνου Μπίρμπα στο facebook
There is 1 comment

Add yours

Post a new comment