δ

Μεταλλική Κυριακή 6.9

Του Γιώργου Κοτροζίνη
Η πρώτη Μεταλλική Κυριακή του Σεπτέμβρη θα αφιερωθεί σε μια και μόνο μπάντα.

Στην -για πάρα πολλούς- την μεγαλύτερη Metal μπάντα του πλανήτη: τους Iron Maiden και το νέο The Book of Souls

TBOS-Packshot_995

Είμαι και εγώ ένα από αυτούς που ακούνε MAIDEN. Είμαι ένας από αυτούς που έχω φτιάξει ένα mp3 βάζοντας όλα τα LP τους μέσα και τα ακούω random στο αυτοκίνητο και δεν κουράζομαι… Δεν χορταίνω να ακούω τις καταπληκτικές μελωδίες τους, τα μέγιστα riff τους.

Από την άλλη δεν είμαι ένας από αυτούς που υποστηρίζουν την άποψη που λέει «ότι παλιότερο είναι και καλύτερο».

Πέρασαν 5 χρόνια…. Το 2010 οι Maiden κυκλοφόρησαν το πιο «αδύναμο» LP, κατά την ταπεινή μου άποψη, το «The Final Frontier». Αν έβαζα σε μια σειρά όλα τα album από το καλύτερο προς το χειρότερο, το συγκεκριμένο έρχεται τελευταίο.

Θεωρώ πως οι Maiden από το 1980 έως το 1988 κυκλοφόρησαν δουλειές μεγαθήρια, για να έρθει το 1990 η πρώτη «αδύναμη» δισκογραφική τους δουλειά: το «No Prayer For The Dying».

Από το 1992 που κυκλοφόρησε το «Fear Of The Dark» ακολούθησε άλλο ένα μεγάλο σερί με φοβερά album, έχοντας σε 2 από αυτά στα φωνητικά τον Bayley. Αναφέρομαι στα 2 «Χ», και τα δυο διαφορετικά από όλα τα προηγούμενα, αλλά πολύ ωραία LP.

Με βάση το δικό μου σκεπτικό, όπως το περιέγραψα παραπάνω, περίμενα με μεγάλη ανυπομονησία την νέα τους δουλειά ελπίζοντας ότι θα ακούσω κάτι πολύ «δυνατό».

Χρειάζεται να ακούσεις πολλές φορές έναν MAIDEN δίσκο για να καταλήξεις στο πόσο καλός είναι και τελικά σε ποια σειρά θα τον κατατάξεις ανάμεσα στις προηγούμενες δουλείες τους.

Σίγουρα όμως από τα πρώτα ακούσματα θα τον περάσεις ή στα «καλά» ή στα «αδύναμα» LP και απλά μετά από καιρό θα του βάλεις αριστερά ένα νούμερο.

Θα προσέξατε ότι χρησιμοποιώ την λέξη «αδύναμο» ως χαρακτηρισμό, γιατί πιστεύω ότι οι MAIDEN δεν έχουν κάνει «κακό» δίσκο, δεν έχουν παρουσιάσει ποτέ κάτι που δεν μπορείς να το ακούσεις.

Το «The Book Of Souls» περιέχει 11 κομμάτια και η διάρκεια του είναι 1 ώρα και 32 λεπτά.

Tο LP είναι μεγάλο σε διάρκεια και θα κάνω ένα διαχωρισμό, ξεκινώντας από τα τραγούδια με την μικρότερη διάρκεια, έως τα 05:59.

Σε αυτή την κατηγορία έχουμε 4 κομμάτια. Το clip-κομμάτι “Speed OF Light”, ένα από τα πολύ καλά single κομμάτια των Maiden τα τελευταία χρόνια. Από τα υπόλοιπα 3 με σειρά του καλύτερου προς το πιο αδιάφορο, θα βάλω πρώτα το «When The River Runs Deep», και για το τέλος χωρίς να ξεχωρίζουν κατά πολύ, μου ακούστηκε πιο ενδιαφέρον το «Tears Of The Clown» και μετά το «Death Or Glory»

Στην 2η κατηγορία θα μπουν τα 4 κομμάτια με διάρκεια μέχρι τα 09:59.

Εδώ τα πράγματα γίνονται πολύ καλύτερα. Το «If Eternity Should Fail» που ανοίγει τον δίσκο έχει ωραία μελωδία, πολύ ωραία εισαγωγή και μας βάζει με την καλύτερη διάθεση στο τι μας περιμένει.

Τo «The Great Unknow» έχει στακάτο riff, δεν σε αφήνει να αποσπαστείς, για να περάσουμε στο καταπληκτικό «Shadows Of The Valley», με πολύ ωραίο ξεκίνημα που αρχικά μου θύμισε λίγο το «Wasted Years», αλλά και στην συνέχεια οι μελωδίες που ακολουθούν είναι μοναδικές.

Για το τέλος «The Man Of Sorrows»: η ερμηνεία του Bruce είναι καταπληκτική, ωραίες μελωδίες όπως μας έχουν συνηθίσει, μαζί με το προηγούμενο είναι σίγουρα τα 2 καλύτερα αυτής της κατηγορίας κομμάτια.

Η 3η και τελευταία κατηγορία έχει 3 υπέροχα κομμάτια. Είναι τα «μεγάλα» κομμάτια του δίσκου όχι μόνο σε διάρκεια αλλά σε όλα τα επίπεδα.


«The Red And The Black»…
. Φοβερή εισαγωγή, εκπληκτικό riff, συνδυασμένο με μελωδία πάνω στην ερμηνεία, ένα απολαυστικό κομμάτι, που σε πορώνει με 13:33 λεπτά γεμάτα από ρυθμό, μελωδία, heavy metal rhythm.

Το ομώνυμο «The Book Of Souls», σε καθηλώνει από την πρώτη νότα που θα ακούσεις. Μυστηριώδες riff, σε ταξιδεύει στην Ανατολή, ατμοσφαιρικό, με δισολίες που θα μείνουν και αυτές ανεξίτηλες στα αυτιά μας και δεν θα χορταίνουμε να τις ακούμε.

Το τελευταίο κομμάτι έχει τον τίτλο «Empire Of The Clouds». Το μεγαλύτερο σε διάρκεια κομμάτι του δίσκου, αλλά και το μεγαλύτερο που έχουν δημιουργήσει οι Maiden. Στα 18:02 λεπτά θα ανατριχιάσουμε, θα ταξιδέψουμε, όπου το μυαλό του καθενός θέλει να πάει, θα μελαγχολήσουμε. Ο Bruce καταπληκτικός, οι μελωδίες του κομματιού μοναδικές, μια διαφορετική προσέγγιση σε αυτό το κομμάτι από τους Maiden.

Ένα υπέροχο κομμάτι που κλείνει το LP, μια σύνθεση μοναδική που θα μπει ως μια από τις καλύτερες που έχει δημιουργήσει το group.

Το τελικό συμπέρασμα είναι πως το «The Book Of Souls» είναι ένα πολύ ωραίο album. Φυσικά μακράν καλύτερο από το τελευταίο, δεν το κατατάσσω στα «αδύναμα», αλλά είναι ακόμα νωρίς να του δώσω νούμερο στα αριστερά.

Μετά από αυτό για μένα ήρθε η ώρα να ανανεώσω το mp3 που παίζει μόνο Maiden.

Θα κλείσω φυσικά με αυτό που φαντάζομαι όλοι ευχόμαστε…. Άλλο ένα LIVE εδώ στην Αθήνα…

Up The Irons !!!!
There are no comments

Add yours