lemmy

Τελικά ο Lemmy δεν ήταν αθάνατος…

Ο Lemmy δεν ήταν απλά ένας μουσικός. Δεν ήταν απλά οι Motorhead. Ήταν το rock προσωποποιημένο. Όποιος έχει δει κάποιο από τα ντοκιμαντέρ που έχουν γυριστεί για την ζωή του το γνωρίζει. Όποιος έχει διαβάσει έστω και μια συνέντευξη του το έχει καταλάβει…

Δυστυχώς ο 70χρονος Ian Fraser “Lemmy” Kilmister μας αποχαιρέτησε και πήγε να βρει τον κολλητό του Phil “Animal” Taylor , που έφυγε στα μέσα Νοεμβρίου, μάλλον για να προετοιμάσει το έδαφος και να στήσει τα όργανα.

Μέχρι στιγμής, η αιτία του θανάτου του δεν είχε γίνει γνωστή αλλά το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας ενώ από το 2013 του είχε τοποθετηθεί βηματοδότης για να διορθωθούν κάποιες καρδιακές αρρυθμίες. Αυτά τα προβλήματα τον είχαν κάνει να κόψει και μια από τις αγαπημένες του συνήθειες: να κατεβάζει ένα μπουκάλι Jack Daniels σε ημερήσια βάση τα τελευταία 40 χρόνια, όπως είχε πολλάκις αναφέρει ο ίδιος. Μάλιστα, μεταξύ αστείου και σοβαρού δήλωνε πως «αναγκάστηκε» το γυρίσει στην βότκα

Γεννήθηκε στο Staffordshire στην Αγγλία το 1945 και αποφάσισε να γίνει μουσικός, μετά από μια συναυλία των Beatles, που παρακολούθησε. Ξεκίνησε παίζοντας σε διάφορες μπάντες ενώ υπήρξε και roadie για τους Jimi Hendrix Experience.

Το 1972 εντάχθηκε στους Hawkwind σαν μπασίστας αν και δεν είχε καμία εμπειρία πάνω στο όργανο. Όπως φάνηκε, όμως, το μπάσο του ταίριαζε απόλυτα και ο Lemmy συνέδραμε ουσιαστικά στην διαμόρφωση του space rock ήχου της μπάντας και την δημιουργία κλασσικών δίσκων όπως το Space Ritual. Μάλιστα, είναι αυτός που τραγουδάει κιόλας στο πιο γνωστό κομμάτι τους, το “Silver Machine”

Η σύλληψη του στα σύνορα του Καναδά για κατοχή ναρκωτικών οδήγησε στην απομάκρυνση του από του συγκρότημα. Αυτή, μάλλον, ήταν θετική εξέλιξη καθώς οδήγησε στην δημιουργία των Motörhead το 1975, των οποίων υπήρξε τραγουδιστής, μπασίστας, βασικός συνθέτης και μοναδικό ιδρυτικό και σταθερό μέλος μέχρι σήμερα. Στα 40 χρόνια της πορεία τους, οι , Motörhead έχουν κυκλοφορήσει 20 δίσκους (με πιο πρόσφατο τον φετινό “Bad Magic”) και έχουν πουλήσει πάνω από 30 εκατομμύρια διεθνώς.
Αποτελούν μια από τις πιο αναγνωρισμένες μπάντες στον χώρο του rock, με εκατομμύρια φανατικούς οπαδούς, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και οι άνθρωποι, που έφτιαξαν μπάντες όπως οι Metallica και Guns N’ Roses ή οι Νirvana.

Οι δίσκοι τους Ace of Spades, Orgasmatron και Rock N’ Roll θεωρούνται οι μεγαλύτερες επιτυχίες τους αν και το μοναδικό βραβείο Grammy, που έχουν κατακτήσει, ήρθε για την διασκευή τους στο Whiplash των Metallica.

O Lemmy ήταν περίεργος τύπος. Μοναδικός σαν φιγούρα. Το καλούπι έσπασε μετά την εμφάνιση του. Ένας συλλέκτης αντικειμένων των Ναζί , που, όμως, δηλώνε αναρχικός. «I’m a romantic adventure, and I’m a reptile too» όπως τραγούδαγε κι ο ίδιος στο Killed by Death.

 

Η φωνή του δεν ήταν μελωδική, η μάπα του δεν ήταν όμορφη. Έπαιζε το μπάσο του σαν δεύτερη κιθάρα και ο ενισχυτής του ήταν πάντα στα κόκκινα. Ανέβαινε στην σκηνή και τα έδινε όλα ξεκινώντας με την πιο απλή φράση: «We are Μotorhead and we play rock n’ roll»

Η ζωή ήταν είναι sex, drugs and rock and roll ως εκεί που δεν παίρνει. Αμφεταμίνες, γυναίκες («Περίπου 1,200 ή κάτι τέτοιο. Ασχολούμαι μαζί τους εδώ και πολύ καιρό και δεν υπήρξα ποτέ παντρεμένος. Δεν έκανα, δηλαδή, ποτέ διάλειμμα») και τραγούδια σαν το Ace of Spades και το Bomber. «We shoot to kill and you know we always will».

Παλιότερα είχε δηλώσει πως η κηδεία του ήθελε να έχει μουσική υπόκρουση το θέμα από το «Χοντρός και Λιγνός».

Tο Κilled by Death πιστεύω θα ταίριαζε καλύτερα…
There are no comments

Add yours