sex.pistolos

Το punk στις φλόγες

Ο Joe Corré είναι ο γιός του μακαρίτη manager των Sex Pistols, Malcolm McLaren και της Vivianne Westwood. Είναι ο καρπός των ανθρώπων που, ίσως, οδήγησαν στην “δημιουργία» του punk. Για αυτό και έχει στην κατοχή του memorabilia από την εποχή εκείνη, η αξία των οποίων εκτιμάται πως αγγίζει τα 5 εκατ. λίρες. Και στα οποία λέει πως πρόκειται να βάλει φωτιά στα τέλη Νοέμβρη!

Ο Corré, που παρεμπιπτόντως που έχει στήσει το brand εσωρούχων Agent Provocateur, δηλώνει αηδιασμένος για τον τρόπο με τον οποίο η mainstream κουλτούρα έχει ενσωματώσει την κληρονομιά του punk και για αυτό προχωράει στην εν λόγω συμβολική κίνηση. Η «αποτέφρωση», μάλιστα, θα πραγματοποιηθεί στο Kάμντεν στο Λονδίνο στις 26 Νοέμβρη, προκειμένου να συμπέσει με την 40η επέτειο της κυκλοφορίας του πρώτου single που κυκλοφόρησαν  οι Sex Pistols, το «Anarchy in the UK»

Ο γιόκας του McLaren που θα βάλει φωτιά σε memorabilia αξίας 5 εκατ. λιρών απο την εποχή του punk

Ο γιόκας του McLaren που θα βάλει φωτιά σε memorabilia αξίας 5 εκατ. λιρών απο την εποχή του punk

Την συγκεκριμένη αντίδραση του Corré έχει προκαλέσει κυρίως το Punk London, μια διοργάνωση που θα τρέξει όλο το 2016 και περιλαμβάνει εκδηλώσεις, προβολές, συναυλίες, ομιλίες, εκθέσεις και πολλά ακόμη στο πλαίσιο του εορτασμού 40 χρόνων punk κληρονομιάς και επιρροής στην πόλη του Λονδίνου. Σύμφωνα με τον Corré την διοργάνωση υποστηρίζει ο δήμαρχος του Λονδίνου Boris Johnson αλλά και η Βασίλισσα της Αγγλίας.

Εκείνη, δηλαδή, για την οποία οι Sex Pistols τραγούδαγαν πως διατηρεί «ένα φασιστικό καθεστώς» και αναρωτιόντουσαν εάν είναι «ανθρώπινο ον»..

Περίεργα πράγματα.. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως 40 χρόνια πριν οι Sex Pistols δεν μπορούσαν να βρουν χώρο για να εμφανιστούν ζωντανά, δυο μεγάλες δισκογραφικές τους είχαν απορρίψει και το BBC δεν επέτρεπε να ακούγονται τα τραγούδια τους στο ραδιόφωνο.

Όταν κυκλοφόρησε το (δεύτερο sinlge τους) «God Save the Queen» πολλές αλυσίδες δισκοπωλείων στην Βρετανία, αρνήθηκαν να το διανέμουν από τα καταστήματα. Ο τραγουδιστής του συγκροτήματος, Johnny Rotten, μαχαιρώθηκε στον δρόμο ενώ επίθεση με σιδηρολοστό δέχθηκε και ο drummer, Paul Cook. Επίσης, punks «έτρωγαν» (και μάλλον έδιναν κιόλας) ξύλο από «αγανακτισμένους πολίτες», σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του Ηνωμένου Βασιλείου, που πραγματικά έβραζε εκείνη την εποχή από τα κοινωνικά προβλήματα.

Τα χρόνια, όμως, πέρασαν. Το punk έγινε μόδα. Μπήκε στις πασαρέλες, στα lifestyle περιοδικά, στα editorial μόδας και στις εκθέσεις με τις νέες τάσεις στον χώρο της κομμωτικής. Ο Johnny Rotten διαφημίζει βούτυρα, το σήμα των Sex Pistols παίζει σε trendy μπλουζάκια (ευτυχώς όχι τόσο πολύ όσο αυτό των Ramones), κούπες του καφέ, mousepads και backpacks. Τραγούδια που 30-40 χρόνια πριν έλεγαν πως ετοίμαζαν την επανάσταση εδώ και αρκετό καιρό είναι το soundtrack διαφημίσεων και ακριβοπληρωμένων ποτών σε κυριλέ στέκια.

Ίσως ο Corré να έχει δίκιο, λοιπόν, να δηλώνει αηδιασμένος.

Βέβαια, κι αυτός δεν είναι ένας punk.

Είναι απλά ένας τύπος με λεφτά «για κάψιμο»…

Ο μπαμπάς του, πάντως, θα ήταν περήφανος αν ζούσε ακόμη…

Όχι, επειδή ο γιόκας του προστατεύει την τιμή του punk…

Αλλά επειδή δίνει ένα show που θα προκαλέσει αρκετά…
There are no comments

Add yours