max

Oι Αφοί Cavalera μας θύμισαν πως κάποια πράγματα κρατάνε ακόμη και μετά από 20 χρόνια

Eίχα κολλημένες φωτογραφίες των Sepultura –κομμένες από Metal Hammer της εποχής- στα σχολικά βιβλία μου. Η αφίσα τους ήταν στο τοίχο του εφηβικού μου δωματίου, το Roots το αγόρασα αυθεντικό στην Τρίτη Γυμνασίου σχεδόν μόλις κυκλοφόρησε, τότε που η απόφαση να αγοράσεις ένα CD προέκυπτε μετά από ώρες αναζήτησης σε Rock City, Ηappening και ίσως και Metropolis.

Ήμουν 15 χρονών τότε και από εκείνες τις ημέρες έχουν περάσει 20 χρόνια…
Έχουν αλλάξει χιλιάδες πράγματα μέσα σε αυτά τα 20 χρόνια. Όμως μερικά έχουν μείνει ακόμη αναλλοίωτα. Όπως το ασπρόμαυρο «στρατιωτικό» παντελόνι που φόραγε το βράδυ το Σαββάτου ο Max Cavalera όταν μαζί με τον αδερφό του Iggor ανέβηκαν στην σκηνή του Gagarin για να παίξουν όλο το Roots. Μερικά νούμερα μεγαλύτερο, αλλά ίδιο με αυτό που φόραγε σε εκείνες τις φωτογραφίες που είχα κολλήσει στο βιβλίο της ιστορίας της Γ’Γυμνασίου.
Σε ένα γεμάτο Gagagrin που συχνά πυκνά φώναζε «Sepultura» αναγνωρίζοντας πως τα δυο αδέρφια αποτελούσαν πάντα την μεγάλη thrash μπάντα και όχι τα άλλα ιδρυτικά μέλη που κάνουν σήμερα χρήση του trademark, οι δυο βραζιλιάνοι συνεπικουρούμενοι από τους Johny Chow (Stone Sour, Cavalera Conspiracy) στο μπάσο και Marc Rizzo (Soulfly, Cavalera Conspiracy) στην κιθάρα και αρκετά προηχογραφημένα μέρη μας γύρισαν 20 χρόνια πίσω και έκαναν αρκετά άλατα σε αυχένες να σπάσουν.
Είχαν προηγηθεί οι Έλληνες Blame Kandinsky, οι οποίοι αν και φάνηκαν να κερδίζουν μερίδα του κοινού, κινούνται στον χώρο του mathcore που δεν συγκαταλέγεται σαν είδος στα ακούσματα μου και για αυτό θεωρώ καλύτερο να μην προχωρήσω σε πιο εκτενή αναφορά.

Το Gagarin, άλλωστε, είχε γεμίσει για τους αδερφούς Cavalera και το Roots, αν και υπήρχαν παιδιά μέσα στον χώρο, που ίσως και να μην είχαν ακόμη γεννηθεί όταν κυκλοφόρησε ο δίσκος, που αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία τόσο των Sepultura όσο και του metal. Aυτό το ιδιαίτερο thrash, hardcore, nu-metal χαρμάνι που μπολιάστηκε με βραζιλιάνικα tribal στοιχεία και ακούγεται επίκαιρο ακόμη και σήμερα. 20 χρόνια μετά…
Ο Max έδειξε για άλλη μια φορά πως αυτός είναι ο star της μπάντας. Έπαιζε με το κoινό καθώς γρατζουνάγε (που και που) κάποια ακόρντα στην κιθάρα του. Ζήτησε sing alongs και circle pits, έπαιξε ένα βραζιλιάνικο παραδοσιακό έγχορδο ενώ στο τέλος του κανονικού set αφοσιώθηκε σε ένα drum που έστησαν μόνο για αυτόν οι roadies.

Ντυμένος με το βγαλμένο από τα 90s αμάνικο γιλέκο με τα «ραφτα» συγκροτημάτων του ακραίου ήχου έδωσε ότι είχε και δεν είχε, ξελαρυγγιάστηκε, χοροπήδησε αμέτρητες φορές πάνω κάτω, ίδρωσε , ξείδρωσε και γενικώς έδειξε πως και στο heavy metal πολλές φορές η ψυχή αποδεικνύεται υπέρτερη της εκτελεστικής δεινότητας και της τεχνικής αρτιότητας.
Βέβαια, τα δυο τελευταία χαρακτηριστικά δεν λείπουν σε καμία περίπτωση από τον αδερφό του, που ήταν πραγματικά καταπληκτικός. Ο αδιαμφισβήτητος παράγοντας “X” της μπάντας, ο Ιggor, βασάνισε τα τύμπανα με κάθε πιθανό και απίθανό τρόπο και στην ουσία ανέβασε τουλάχιστον ένα επίπεδο πάνω το τελικό αποτέλεσμα, που πρόσφερε το συγκρότημα.

Thanks #greece?? #returntoroots

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης @cavaleraconspiracy στις

Το setlist δεν αποτέλεσε έκπληξη. Όλο το Roots από την αρχή μέχρι το τέλος, με τα κομμάτια παιγμένα με την σειρά που είναι και στο CD. Πανικός στην φονική πρώτη τετράδα (Roots, Bloody Roots, Attitude, Cut Throat, Ratamahatta) και διαρκές headbanging στα υπόλοιπα. Respesct στον Igor στο Itsari και μακελειό στο προσωπικό αγαπημένο Ambush

When you go down, you go down fighting! Motherfucker!

Για encore οι βραζιλιάνοι επέλεξαν κάτι σαν medley με riffs από παλιά κομμάτια των Sepultura, το Procreation of the Wicked των Celtic Frost (old school death metal σύμφωνα με τον Max) καθώς και μια thrashατη εκτέλεση του Ace of Spades των Motorhead (the godfathers of thrash metal τους χαρακτήρισε ο Μax) όπως και του Policia των συμπατριωτών τους Titas. Έκλεισαν δε την εμφάνιση τους όπως την ξεκίνησαν: με το Roots Bloody Roots αλλά παιγμένο στην διπλή –τουλάχιστον- ταχύτητα…
Tελικά, 20 χρόνια μετά έχουν αλλάξει χιλιάδες πράγματα…
Αλλά η αντίδραση μου/σου/μας όταν ακούγεται το πρώτο riff του Roots δείχνει να παραμένει ίδια και απαράλλαχτη…

#greece?? #returntoroots

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης @cavaleraconspiracy στις

 

 

Η φωτό του εξωφύλλου απο την επίσημη σελίδα του Gagarin στο Facebook με credit Τhanos Via
There are no comments

Add yours