p_tel_logo-01

Πρόσωπα. Πάθη. Προτάσεις…

Π. 3,14. Η σταθερά μέσα στο χάος. Το κοινό στοιχείο, ο συνεκτικός ιστός. Τα μοτίβα που μας βοηθάνε να καταλάβουμε τον κόσμο ή τουλάχιστον να τον φέρουμε λίγο πιο κοντά στα μέτρα μας. Η πίστη πως υπάρχουν πράγματα που μπορούν να μας κρατάνε ακόμη εκεί ψηλά. Ξέρεις καλά για ποιο πράγμα μιλάω…

Ένα site για όσα μας αρέσουν, για όσα θα θέλαμε να γράφουμε/διαβάζουμε, όσα θέλουμε να μοιραζόμαστε. Από ταινίες μέχρι συναυλίες, και από αθλητικές αναλύσεις μέχρι βιβλία, κόμικς, «παιδιαρίσματα» και παιχνίδια κάθε είδους. Για τον Αρανόφσκι και τον Ανσέλμο, τo κέντρο, τα προάστια και το γήπεδο, τα «ηλίθια αστεία» και τα «βαθιά νοήματα». Για όλα εκείνα που μπορούμε να φέρουμε σε λέξεις. Και για κάποια που δεν μπορούμε…

To site αυτό είναι η πραγμάτωση μιας συζήτησης που μετράει πολλά χρόνια. Η κατάληξη μιας κουβέντας που ξεκίνησε σε κάποια πανεπιστημιακή αίθουσα, συνεχίστηκε στο gmail αργά το βράδυ και σε στιγμές «κλεμμένες» από την δουλειά, ξεχάστηκε κάτω από τον θόρυβο της πόλης και της κίνησης, επέστρεψε σε συζητήσεις μπροστά στην σκηνή, στην παραλία, στην μπάρα με τα ποτά.

Γιγαντώθηκε τους τελευταίους μήνες για λόγους που δεν γνωρίζουμε επακριβώς αυτή την στιγμή, οδήγησε κάπου σήμερα –μετά από τόσα χρόνια. Το μοτίβο ήταν να αναδυθεί στις 11/11. Για τους δικούς του λόγους. Και δεν πρόκειται να τους πειράξουμε..

Ίσως απλά να προσπαθήσουμε να τους «αναλύσουμε». Το κάνουμε, λοιπόν, για εμάς, για την ανάγκη μας να μιλήσουμε, να περιγράψουμε, να θυμηθούμε πως είναι να παθιάζεσαι –για λίγο, για πολύ; θα δείξει. Το κάνουμε για να μας διαβάζει και να ψάχνει νοήματα πίσω από τις λέξεις «εκείνη», για να μιλάμε και να γελάμε με τους φίλους μας και για να γνωρίσουμε κι άλλους. Για να συζητήσουμε, για να αντιπαρατεθούμε, για να μάθουμε και να γνωρίσουμε. Για να κοιτάξουμε τον κόσμο μέσα από ένα άλλο φίλτρο, να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας και να καταλήξουμε ότι κι αν γίνει πιο δυνατοί και πιο αποφασισμένοι.

Αναζητάμε τις σταθερές μας…

Και θα τις βρούμε

Όλοι μαζί
There is 1 comment

Add yours
 1. GIANIS

  Το γράμμα πι (κεφαλαίο Π, πεζό π ή ϖ) είναι το δέκατο έκτο γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου. Στο ελληνικό σύστημα αρίθμησης έχει αριθμητική αξία π´=80. Την επόμενη αξία την έχει το Κόππα Ϟ´=90 (ϟ´=90). Προήλθε από το φοινικικό γράμμα pe, που στα φοινικικά σήμαινε στόμα.
  To πι αντιστοιχεί στο γράμμα P, p του λατινικού αλφαβήτου.
  Το πεζό π χρησιμοποιείται ως σύμβολο για:
  • τον υπερβατικό (άρρητο) αριθμό 3,14 στα μαθηματικά (βλ. αριθμός π).
  • το σωματίδιο μεσόνιο π (πιόνιο) στη σωματιδιακή φυσική
  Το κεφαλαίο Π συμβολίζει:
  • τον τελεστή γινομένου στα μαθηματικά (παρόμοιος με τις σειρές)
  • Την παροχή, στην φυσική
  Το «Π» επίσης συμβόλιζε το πέντε σε ένα αρχαιότερο ελληνικό σύστημα αρίθμησης, το ακροφωνικό σύστημα αρίθμησης.
  Ο αριθμός π (συμβολίζεται διεθνώς με το ελληνικό γράμμα π) είναι μια μαθηματική σταθερά που ορίζεται ως ο λόγος της περιφέρειας προς τη διάμετρο ενός κύκλου, και είναι με ακρίβεια οκτώ δεκαδικών ψηφίων ίσος με 3.14159265. Εκφράζεται με το ελληνικό γράμμα π από τα μέσα του 18ου αιώνα, παρότι επίσης μερικές φορές γράφεται ως π. Ο π είναι ένας άρρητος αριθμός, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να εκφραστεί ακριβώς ως λόγος λόγος δύο ακεραίων (όπως 22/7 ή άλλα κλάσματα που χρησιμοποιούνται συνήθως για την προσέγγιση του π)• κατά συνέπεια, η δεκαδική απεικόνιση δεν τελειώνει ποτέ και ποτέ δεν εγκαθίσταται σε μια μόνιμη και επαναλαμβανόμενη παράσταση. Τα ψηφία εμφανίζονται να έχουν διανεμηθεί τυχαία, αν και η απόδειξη δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη. Ο π είναι ένας υπερβατικός αριθμός – δηλαδή δεν αποτελεί ρίζα ενός μη-μηδενικού πολυωνύμου με ρητούς συντελεστές. Αυτό έχει σαν συνέπεια ότι ότι είναι αδύνατο να λυθεί η αρχαία πρόκληση του τετραγωνισμού του κύκλου με κανόνα και διαβήτ
  Για την τιμή με προσέγγιση 5 δεκαδικών ψηφίων, στην Ελλάδα, πολλές φορές χρησιμοποιείται σαν μνημονικός κανόνας το “Αεί ο Θεός ο μέγας γεωμετρεί” όπου ο αριθμός των γραμμάτων δείχνει το αντίστοιχο ψηφίο.
  • Αεί = 3
  • ο = 1
  • Θεός = 4
  • ο =1
  • μέγας = 5
  • γεωμετρεί = 9
  Η φράση αυτή αποδίδεται στον Πλάτωνα. Επίσης, σε νεώτερους χρόνους, έχει χρησιμοποιηθεί μεγαλύτερη πρόταση για περισσότερα ψηφία “Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι”.
  Πηγή :ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ


Post a new comment